Battle Mind – at præstere under pres

Postet i Ikke kategoriseret

Erhvervspsykologen Merete Wedell-Wedellsborg, har netop udgivet bogen Battle Mind – at præstere under pres.  Jeg har valgt at fremhæve bogen her på terapeut-bloggen, fordi Battle Mind principperne passer ganske godt til de udviklingspsykologiske elementer vi arbejder med under et selvudviklingsforløb i psykoterapi. Fokus er på bevidsthed, ansvarlighed, autencitet og handling.  images
I en fin blanding af teori, egne observationer og spændende interviews med militær folk, erhvervsledere og politikere viser erhvervspsykologen, Merete Wedell-Wedellsborg, hvordan Battle Mind fungerer i praksis og eksemplerne er rimeligt aktuelle, så vi kan genkende historierne. Interviewpersonerne gør bogen interessant, ligesom forfatterens egne erfaringer er med til at give en god forståelse for, hvad det betyder at reagere med bevidsthed og anvende forskellige tillærte teknikker, som f.eks. at lytte med det ”tredie øre” – lytte bagom, bruge intuition og egen indre dialog.

Det er muligt for alle at lære at præstere under pres fra et bevidst sted og der gives mange gode eksempler på Battle Mind situationer, mest fra militære aktioner, hvor fra ordet også stammer.

Hvorfor bliver nogle mennesker skarpe og andre mister grebet, når de kommer ud i pressede situationer? Battle Mind er et tanke- og handleberedskab, der sætter os i stand til at gribe øjeblikket og præstere det ekstraordinære. Det en kombination af (oprindeligt) soldatens tro på sig selv og have mental styrke i en ekstremt presset situation, som gør ham i stand til at overleve.
At tage lederskab over sig selv og andre i svære situationer og føre organisationen sikkert gennem krisen, kræver at man kender sig selv, tror på sine evner, ressourcer og tør handle. I disse situationer er der ikke tid til refleksioner, eftertænksomhed eller rutinemæssig eksekvering.  Battle Mind er ikke identisk med vores instinktive reaktionsmønstre – kæmp eller flygt, hvor resultatet kan være lammelse (chok-traume- stivnen) og vi mister grebet. Battle Mind går ud på at agere bevidst og konstruktivt, når der er pres på og noget på spil.

Der gives mange eksempler på øvelser og ritualer man kan udføre, når Battle Mind aktiveres, f.eks. at sætte ord på angsten, vælge sine anslag, visualisering, bruge det indre anker, bruge tidligere succeser som mental drivkraft, tro på at man kan, se mål billedet osv. Det vigtige er, at man er BEVIDST om hvordan man vil reagere i situationen. Det er samme grundlæggende principper vi benytter i den psykoterapeutiske udviklingsfase, når vi skal mestre os selv og vores livssituation under hårdt pres og svær livskrise.

Vi arbejder med bevidst opmærksomhed og accept af situationen og mulighederne. Men det er lige så vigtigt, at kunne slippe den høje energi der er forbundet med Battle Mind. Her må bevidsthed have brug for følgeskab af energi balancering, som vi også har fokus på i udviklingsfaserne. Bogen giver en god indføring i de mentale processer der skal til, for at kunne agere under pres uden at miste grebet. Man bliver godt “klædt på” – klar.

Forlaget L&R Business