Parterapi – hvem skal man gå til?

Postet i Ikke kategoriseret

Nogle af mine par-klienter har søgt på nettet efter parterapi, inden de kontakter mig. De har ikke reflekteret stort over, om det er en psykolog eller psykoterapeut de har fundet. De ønsker parterapi. Nogle er i tvivl om hvad titlerne egentligt dækker over. De kan være i tvivl om hvad for en fagperson de skal søge efter.

Alt, alt for ofte hører man i medierne, at man skal søge psykolog. Og det er næsten udelukkende psykologer, medierne henvender sig til eller refererer til, når de ønsker udtalelser om diverse terapeutiske vinkler, herunder parterapi. Det er noget vi som psykoterapeuter MPF, skal gøre mere ved.

Det påstås, at der er mange, der kalder sig parterapeut eller psykoterapeut, fordi det er ikke en beskyttet titel. Og at det er på den baggrund, at det oftest kun er psykologer der optræder i mediebilledet. Men det er ikke nødvendigt, når det handler om parterapi. Her er det den parterapeutiske uddannelse der gælder.

Det kan være svært at vide hvad man skal vælge, når man søger en parterapeut. Skal det være en psykoterapeut eller psykolog og hvad er det egentligt for noget altsammen?

Dette lille indlæg er til dig, der er bruger (klient) som søger en parterapeut.

Først og fremmest er det med terapeuter som med alle andre fagfolk, man kan være heldig og uheldig og det behøver ikke at have noget med titel eller faglighed at gøre. Man kan gå til en akademisk uddannet psykolog og føle, at man ikke får det ud af det, man søgte. Man kan få en ditto oplevelse med en psykoterapeut. Du kan være uheldig med en håndværker, en advokat, jordemoder, frisør, revisor. Det er altid svært at navigere i et nyt farvand og svært at vide, om man har fundet den rette til at få hjælp med sit problem.

Som med alle andre faggrupper vi frekventerer, kan vi aldrig være sikre på udfaldet af resultatet.

Men der er ting du kan gøre inden du vælger parterapeut og bør holde dig for øje:

1: Psykologer og psykoterapeuter står lige når det gælder parterapi. Der er ikke henvisning til parterapi fra praktiserende læge. Faglighed og kompetencer afhænger af hvilken parterapeutisk baggrund vedkommende psykolog eller psykoterapeut har.

Spørg derfor altid om vedkommende har en parterapeutisk baggrund. Spørg hvilken og til længden af uddannelsen. Det er svært at forholde sig til en metode, men det gør ikke noget at man spørger ind til det inden man begynder i et forløb. (Det kan være: EFT Emotions Fokuseret Parterapi efter Sue Johnson / Jette Simon, Gottmann, Imago, Relations Fokuseret parterapi eller lignende godkendt parterapeutisk uddannelse, se evt. også netsiden www.parterapeuter.dk  m.m.)

2: Det er korrekt, at psykoterapeut ikke er en beskyttet titel. Men søger du parterapi og ser, det er en psykoterapeut (som jeg), skal du se efter om vedkommende er medlem af Dansk Psykoterapeut Forening (MPF). Det er din garanti for at der er en min. 4 årig psykoterapi uddannelse bag. Og det er en forening, der også er med til at sikre kvalitet og din sikkerhed.

Der er folk – både psykoterapeuter og psykologer, der tilbyder parterapi, men som ikke har den fornødne baggrund. Hvis du er i tvivl, så spørg ind til hvilken baggrund de har for at tilbyde parterapi. En psykoterapeut skal have gennemført en min. 4årig psykoterapeut uddannelse. Parterapi er en disciplin i sig selv. Mange tænker at det er nok at arbejde med par, fordi de har en basis uddannelse. Du kan også spørge en psykolog, hvilken parterapeutisk baggrund de har. Det er samme udgangspunkt og det, at man er psykolog, er ikke i sig selv en garanti for god parterapi.

3: Kontakt parterapeuten og spørg om du / I kan mødes inden et evt. forløb. Jeg tilbyder 20 min gratis afklarende samtale. Her kan du få besvaret de vigtige spørgsmål. Endnu bedre, kan I mærke efter, om terapeuten kan tilbyde et trygt og kompetent rum til jer og jeres behov.

4: Mht gratis parterapi fra kommunerne kan det være en god mulighed med et tilbud for et kriseramt forhold, hvor der f.eks. er børn involveret. Hos privatpraktiserende psykoterapeuter som mig, er man ikke inde i et system og det er der mange af mine klienter der foretrækker.