Forbundne – et grundvilkår

Postet i Ikke kategoriseret

Kong Frederik den X’s valgsprog, “Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark,” rammer direkte ind i den tidsånd, der præger os i dag. At føle sig forbundet er et medmenneskeligt grundvilkår. Det kan opleves i flere dimensioner. Forbundethed med sig selv, med andre og med det, der er større end os.

Og jeg tillader mig at se de tre dimensioner i kongens første tale. Kong Frederik siger at han ikke kan stå alene med opgaven og har brug for støtte fra sin hustru, familie og fra det, der er større end os.

På mange planer kan vi føle os adskilte og alene, et tema der ofte berøres i psykoterapeutisk behandling. Terapeutens rolle kan omfatte at udforske og forstå årsagerne til vanskeligheder med forbundethed på flere planer.

Udfordringer som svære opvækstvilkår, traumer eller andre påvirkninger kan føre til, at en person ikke hviler i sig selv eller har svært ved at finde sin vej i livet. Vores mentale helbred trives bedst, når vi føler os forbundne. Terapeutisk arbejde kan indebære støtte til at genfinde eller forbinde sig til de dele af selvet, der måske blev fraspaltet i opvækstfamilien, forsømt i tidligere relationer eller udsat for traumer.

Forbundethed strækker sig også til vores forhold til medmennesker, familie og samfund. Alle har brug for at føle sig som en del af noget større. Terapeutisk fokus kan rettes mod at opdage og forstå de underliggende årsager, når man har svært ved at relatere eller føle sig forbundet til andre.

Og endelig, kan helingsprocessen gå endnu videre og omfatte følelsen af forbundethed og kontakten til det, der er større end os. Naturen synes ofte at bidrage til en dyb følelse af at være en del af noget større. De fleste oplever glæde og lykkefølelse gennem oplevelser, med naturen som fundament.

At føle sig støttet af det, der er større end os, kan derfor skabe en betydelig grad af forbundethed og lykke. Tænk blot på øjeblikke som at vandre i en forårsgrøn skov, se ud over et bjerglandskab, stirre op i stjernehimlen. Eller det kan manifestere sig som højdepunkter, der bevæger os ud over det almindelige. Bevægende, storladent musik, kunst, litteratur. Det kan være spirituelt, religiøst, mystisk og meget mere.

At arbejde med at opnå en bevidsthed og få erfaringer med temaet forbundethed, der kan skabe synteser af indsigter og åbninger. Det er ofte en bevægelse der begynder et sted og som fører til en større grad af meningsfuldhed.

Adskilthed fra sig selv eller andre er noget, som ofte sker ubevidst og gennem en længere proces. Det er gennem følelsen af at være forbundne, at vi begynder at finde hjem i os selv, finder vores styrker, integritet og autonomi, støttet af vores egne kræfter, de nære relationer og kontakten til det, der er større end os.

.