Europas ledere har ingen børn

Postet i Ikke kategoriseret

Teresa May, Macron, Merkel, Junker, Sveriges, Luxembourgs, Hollands og Skotlands statsledere har ikke børn. Italiens Mateo Renzi – ingen børn. Og Italien er netop et land, der så længe jeg erindrer, har diskuteret og opfordret til at der fødes flere børn.

Jeg undrer mig og jeg bekymrer mig. Det der undrer mig er, at så stor en gruppe af Europas ledere, ikke har børn og dermed ikke en næste generation at skulle værne om på et dybere plan. Undrer mig over, hvad det er for en retning vi er på vej hen i mod, med så mange statsledere uden børn?

Man kan naturligvis anskue temaet fra flere vinkler, og jeg hæfter mig blot ved denne kendsgerning, at de ikke har børn. Ikke om hvorfor, eller hvad deres bagvedliggende situation eller motiver er, blot det faktum, at der er så mange uden børn. Hvad er det for signaler der sendes fra Europas top? Hvad betyder det for institutionen familien?

Jeg tænker over hvad det er for signaler vi sender til næste generation. Kender godt til skismaet at karriere og familieliv er svært. Det er en daglig kamp at få alt til at gå op i højere enhed og at top karriere ikke er foreneligt med at have børn. Det er en anden diskussion. Børne og familieliv er et område vi bør arbejde mere for at udvikle, så kommende børnefamilier kan få det hele til at lykkes uden at falde fra hinanden.

Som psykoterapeut beskæftiger jeg mig dagligt med mennesker og relationer. Jeg ved, hvor meget mennesker kæmper for deres børn og hvor meget empati og kærlighed der vokser ud af et menneske, når de bliver forældre. Familien betyder at høre til, at have identitet. Jeg har stået ved siden af kritisk syge, når livet ebber ud. Det eneste der betyder noget, når alt kommer til alt, er de nære, børnene, familien. Det der giver tryghed og håb er kærligheden til børnene. Som mor tænker jeg på hvad det mon er for en verden jeg efterlader til mine børn og de til næste generationer. Hvad skal jeg tænke, når Europas store rollemodeller ikke har børn? Hvad med trygheden, kærligheden, omsorgen for kommende generationer på et dybere plan?