Et samfundsanliggende at respektere helligdage – vores hviledage

Postet i Ikke kategoriseret

Hvad er der blevet af vores allesammens helligdage? Her er et lille “OPRÅB” fra en psykoterapeut, der hver dag taler med mennesker, der oplever stress, søvnløshed og konflikter i relationer og i sig selv.

Skal vi Ikke kalde helligdage for hviledage/retrætedage?

Introduktion: Stress og søvnløshed er udbredte problemer i dagens danske samfund, der påvirker både voksne og unge.

Jeg vil gerne lægge op til at vi begynder at mere reflektere over, hvorfor der er så lidt respekt omkring hvile, pauser og hinandens frie, rolige rum?

Vi ved godt at det er afgørende for vores mentale sundhed at skabe ro og hvile. Hvorfor er der så ikke mere fokus på at vi alle skal gøre en fælles indsats for at genskabe de sunde pauser? I stedet for at kæmpe mod hinanden og fokusere på forbud og restriktioner, bør vi gøre hvile og ro til et samfundsanliggende, hvor alle kan bidrage til at bekæmpe stress, depressioner og søvnløshed.

Måske kan vi bare begynde med noget så simpelt som at respektere at søndage virkeligt er ”hellige”?

Hvile som fundament for mental sundhed:

I en hektisk hverdag fyldt med ansvar og forpligtelser kan det være let at glemme vigtigheden af hvile, ro og pauser. Men hvile er afgørende for vores mentale sundhed. Når vi giver os selv tilladelse til at hvile, skaber vi et rum, hvor vores sind kan finde ro og genoplade. Det er i disse øjeblikke af hvile, at vores krop og sind kan komme i balance og genvinde energi. Uden tilstrækkelig hvile kan stress og søvnløshed snige sig ind og påvirke vores liv negativt. Der skal egentligt ikke meget til, før vi mærker os selv og værdien af en rolig dag, til at være os selv. Uden larm, arbejde.. men med prioriteret tid til at VÆRE. Det er godt gå til “meditation” men hvad med bare at lade søndagene være vores meditative rum?

Hviletid som et samfundsanliggende:

Desværre er hviletid ofte nedprioriteret i vores moderne samfund. Vi er blevet vant til at arbejde døgnet rundt, og selv på helligdage fortsætter mange arbejdspladser med deres aktiviteter. Dette gælder både offentlige og private sektorer, at der arbejdes i døgndrift – herunder på alle helligdage. Uden respekt for de omkringliggende menneskers helligdage. Det er vigtigt at reflektere over, hvorfor hviletid og pauser er blevet så overset og en mangelvare i vores samfund, hvor så mange lider. Det koster enorme summer at støtte folk med stress og få dem tilbage på arbejdsmarkedet. Hvorfor skal vi ikke bare begynde med at passe bedre på det vi har?

Respekt for hinandens hvile og frirum: For at genoprette balancen og mindske stress og søvnløshed er det afgørende, at vi som samfund begynder at respektere hinandens behov for hvile og ro. Dette indebærer at skabe miljøer, hvor folk kan hvile og slappe af uden forstyrrelser og larm. Dette gælder ikke kun voksne, men også unge, der også oplever øget stress og søvnløshed.

At gøre hviletid til et samfundsanliggende: I stedet for at bekæmpe hinanden gennem forbud og restriktioner, bør vi som samfund samles omkring ideen om hviletid og ro. Det er vigtigt, at vi skaber en bred bevidsthed omkring betydningen af hvile for vores mentale sundhed. Dette kan opnås gennem uddannelse, oplysningskampagner og ændring af vores kultur. Det er lige foran os – lad søndagen være hellig – hviledagen for os alle – tid til genopladning og ro. Go søndag