Parterapeut: Jalousi kan føles som at dø (interview i Ekstra Bladet, dec. 2017)

(Interview i Ekstra Bladet ifb. med at der faldt dom i sagen om et lejemord).

Jalousi i sin mest ekstreme form spillede en markant rolle i en sag om et lejemord bestilt på det mørke net. Sagen fandt sin afslutning fredag, og kvinden, som stadig er kæreste med den sicilianer hun forsøgte at hyre en lejemorder til, fik seks års fængsel.

Men hvor almindelig er konflikter baseret på jalousi egentlig? Ifølge parterapeut Pia Torp, Østerbro, kan jalousi sende et menneske helt derud, hvor han eller hun ikke anede, at de kunne komme.

Forladt og svigtet

Jeg må understrege, at jeg ikke kender sagen med lejemordet, og derfor er det, jeg siger ikke møntet på den sag. Men generelt ser jeg jalousi i parforhold, som noget der er opstået et helt andet sted. Det er et eksistensielt spørgsmål. Jalousien bunder i en adfærd, der releaterer sig til tidspunkter i ens liv, hvor man er blevet forladt, svigtet, har oplevet chok osv. Den type traumatiserende oplevelser kan ødelægge ens normale følelsesregulering – og drive én derud, hvor man slet ikke kan mærke sig selv af lutter vrede, angst eller frygt. Når man er helt derude, kan det føles som at dø. Det kan man f.eks.hos hjemvendte soldater med PTSD, forklarer Torp. Hun tilføjer, at langt de fleste af os har en indbygget ventil, som sikrer, at f.eks. vreden og dermed jalousien ikke koger over. – Men for dem, hvis vrede er uregulerbar, er den tilstand ren overlevelse. Krybdyrhjernen tager fuldstændigt over, og man befinder sig pludselig et sted, hvor man så at sige mister sig selv.

Ikke kun utroskab

Pia Torp slår fast, at hun i sin klinik har mange multietniske par, så hun køber ikke præmissen om, at nogle nationaliteter qua deres temperament er mere tilbøjelige til voldsomme jalousidramaer end andre.

– Jeg kender ikke noget land, hvor der er ok at bestille et lejemord på sin partner, siger hun. Parterapeuten mener også, at det er sæson for utroskab og den deraf følgende jalousi året rundt. Når jeg har travlt lige nu, skyldes det ikke utroskab ved julefrokoster, men mere de enorme konflikter, der opstår, når folk skal finde ud af at aftale jul i forhold til børn, forældre, traditioner, penge osv.

Andre artikler:

Sådan bliver du bedre til at tale om dine følelser (interview i Woman, jul. 2017)

Sådan tackler du det, hvis din kæreste ikke er ligeså udadvendt som dig (interview i Woman, apr. 2017)

8 ting, du skal overveje, INDEN du slår op med din kæreste (interview i Woman, jan. 2017)

Jeg ville ønske, at jeg kunne arbejde her hver dag (artikel i Alt For Damerne, aug. 2015)

Udfordringer i parforholdet (artikel i Liebhaverboligen, mar. 2015, s. 34)

Det er en tillidssag at arbejde med en psykoterapeut (artikel i Liebhaverboligen, feb. 2015)

Terapi fra hjertet – bevidstgørende og afklarende terapi (artikel i Cityavisen, mar. 2011)